MECANISM NOU DE MONITORIZARE A PIEŢEI PRODUSELOR LACTATE

Eliminarea din 2015 a sistemului de cote pentru lapte, stabilit încă din 1984, va crea un nou mediu de funcționare pentru operatorii economici din sectorul produselor lactate ce va reglementa cooperarea dintre aceștia și o mai bună orientare către piață.

Denumit Observator european al pieței laptelui, noul mecanism la Comisiei Europene a fost lansat la Bruxelles, în 16 aprilie, de comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, în contextul eliminării sistemului cotelor de lapte  la 31 martie 2015. Observatorul va consolida capacitatea Comisiei Europene de a monitoriza piața produselor lactate și implicit de a lua decizii politice informate împreună cu statele membre. În acest scop, va urmări și va analiza tendințele actuale și din trecut de pe piețele produselor lactate la nivel european şi mondial, producția, echilibrul dintre cerere și ofertă, costurile de producție, perspectivele piețelor, precum și factorii ce influențează piața. Având drept obiectiv creșterea transparenței și furnizarea celor mai precise date de piață, Observatorul european va ajuta fermierii din sectorul laptelui să poată lua decizii de afaceri în cunoștință de cauză.Aceștia au la dispoziție, încă de la lansare, o interfață electronică unică cu numeroase date primare. Analizele de piață și rapoartele privind perspectivele pe termen scurt și mediu vor fi completate cu reuniuni periodice ale unui comitet economic, compus din părțile interesate din sectorul laptelui,  care va discuta datele și va contribui cu informații și opinii relevante valoroase ce nu sunt ușor de găsit în statistici. Reuniunile Observatorului european vor fi reflectate în rapoarte ce vor fi puse și la dispoziția publicului.

De amintit că sectorul laptelui a făcut obiectul unor discuții intense în timpul negocierilor desfășurate anul trecut referitoare la reforma PAC, iar acordul final (MEMO/13/621) oferă o orientare mai bună către piață, împreună cu o plasă de siguranță pentru fermieri, în contextul unor incertitudini externe, în primul rând prin intermediul plăților directe, dar și cu opțiuni pentru gestionarea riscurilor în cadrul programelor de dezvoltare rurală. Acordul oferă de asemenea o rezervă nouă și flexibilă destinată crizelor de pe piață în cazul unor dificultăți ale pieței. În ţara noastră au existat puncte de vedere potrivit cărora peste 800 de mici fermieri riscă să dispară imediat după eliminarea cotelor de lapte, în ciuda asigurărilor, date anul trecut de comisarul european Dacian Cioloș, că piaţa internaţională a lactatelor este în creştere, deci că ar putea exista o capacitate de absorbţie a acestei producţii.

(Informații suplimentare pe www.ec.europa.eu/agriculture)