Cum cultivi ghimbir, o plantă medicinală de excepție

Ghimbirul este o plantă perenă cu multiple întrebuințări. Poate fi folosit în bucătărie, pentru mâncăruri sofisticate, băuturi răcoritoare sau prăjituri, dar în același timp poate fi utilizat ca plantă medicinală. Ceaiul din ghimbir tratează și previne mai multe afecțiuni, printre care cele de natură digestivă, durerile de cap, cancerul sau bolile de inimă. Deși este o plantă originară din Orient, ghimbirul poate fi cultivat cu succes în propria grădină, dacă respecți câteva cerințe.

Alegerea rizomilor de ghimbir

Ghimbirul este, de fapt, un rizom cu aspect neregulat. Pentru a avea propria cultură de ghimbir, fie ea și una mică, ai nevoie de rizomi sănătoși, viguroși, care prezintă mai mulți muguri de creștere. Rizomii pot fi achizionați din magazinele cu specific asiatic sau din hipermarket-uri, însa trebuie sa fii atent, deoarece, de multe ori, mugurii de creștere ai ghimbirului pot fi rupți.

Înainte de plantare, este recomandat să pui rizomii într-un vas cu apă calduță pentru 24 de ore. Apa va stimula dezvoltarea mugurilor, dar în același timp va contribui la eliminarea unor eventuale substanțe cu care au fost stropiți rizomii.

Alegerea solului propice pentru ghimbir

Pentru a se dezvolta, ghimbirul, considerat una dintre cele mai prețioase plante medicinale din lume, are nevoie de un sol fertil, gras și lutos. Drenajul solului constituie un aspect important, deoarece rizomii nu suportă stagnarea apei la suprafață.

Ghimbirul se introduce în sol și se acoperă cu pământ. Între rizomi este bine să lași o distanță de aproximativ 15 cm, deoarece planta tinde să se dezvolte destul de mult. De exemplu, un singur rizom poate da naștere chiar și la 6 plante.

Lumina și udarea ghimbirului 

Rizomii de ghimbir au nevoie de lumina și caldură pentru a se putea dezvolta, însă este recomandat să nu-i plantezi într-un spațiu aflat în bătaia directă a soarelui. Cât despre udări, acestea sunt esențiale, însă nu trebuie să fie abundențe.

Recoltarea ghimbirului

Dacă respecți cerințele ghimbirului, te poți bucura de o primă recoltă după 8-10 luni de la plantare. De ce durează atât de mult? Deoarece rizomii au nevoie de cel puțin 3 luni pentru a începe să se dezvolte. După 4 luni, poți scoate o plantă din sol, pentru a folosi rizomul fie ca plantă medicinală, fie ca ingredient în bucătărie. În acest stadiu, ghimbirul va avea o aromă mai slabă, însă până la maturizare aceasta va deveni mai pregnantă.

Rizomii pot fi utilizați și după ce observi că frunzele se îngălbenesc și cad. Păstrează câțiva rizomi pentru o cultură ulterioară. Dacă îi lași în pământ, în următorul an ghimbirul va înflori.